Aan het woord zijn Sven, Elise, Jan, Sanne, Debbie en Marijn. Zij vertellen over 2022 bij Lievegoed.
1/7
Klik voor meer informatie en de video’s op de witte pijl rechts bovenin.
In 2022 waren er 714 cliënten in zorg bij Lievegoed.
In de tabellen staat weergegeven welke zorgprofiel (indicatie) onze cliënten hebben. Het zorgprofiel vertelt iets over de ondersteuning of zorg die iemand nodig heeft en de bekostiging ervan.
2/7
In 2022 waren er 349 cliënten in zin zorg bij Lievegoed.
3/7
Onze medewerkers
Jolanda is werkbegeleider op Lievegoed de Pauw / Biltse Born dagbesteding. Zij vertelt hoe zij het vindt om daar te werken. Naast ervaringen van onze medewerkers, geven we hieronder kort wat feitelijke informatie over medewerkers bij Lievegoed in 2022.
Op 31 december 2022 zijn er in totaal 733 medewerkers werkzaam bij Lievegoed. Dit aantal is inclusief externe medewerkers en exclusief stagiaires en vrijwilligers. Hiervan is 73,67% vrouw en 26,33% man. De gemiddelde leeftijd is 41 jaar.
Het verzuimpercentage was 8,07% (exclusief zwangerschap).
In 2022 waren er bij Lievegoed 51 geregistreerde vrijwilligers actief. Het aantal is met ongeveer 30% gestegen. Daar zijn we blij mee. Het is goed om te vermelden dat het aantal niet helemaal representatief is omdat veel ouders en andere familieleden een belangrijke rol spelen in de organisatie van activiteiten voor onze gemeenschappen.
In 2022 waren er 14 BBL’ers (beroepsbegeleidende leerweg) bij Lievegoed aan het werk. 2 medewerkers hebben in 2022 hun BBL-opleiding afgerond. Daarnaast zijn 31 stagiaires gestart op locaties van Lievegoed.
4/7
Waar zijn we zonder onze vrijwilligers
Onze medewerkers en verwanten spelen een belangrijk rol bij het organiseren van leuke activiteiten zoals een discofeestje of koffieochtenden in het weekend. Maar waar zouden we zijn zonder onze vrijwilligers? Zij zetten zich op verschillende manieren in voor de cliënten. En onmisbaar voor het sociale leven van onze cliënten. Zo zijn er vrijwilligers die een kunstuitleen voor onze locaties in Driebergen organiseren, mensen die samen met cliënten op stap gaan of bijvoorbeeld helpen in de ruime (moes)tuinen van Lievegoed!
Maak kennis met Rianne! Zij is vrijwilliger bij Lievegoed de Kraal Beschermd wonen en heeft een vlog gemaakt over wie zij is en wat zij doet.
5/7
In 2022 startte de samenwerking tussen Lievegoed Marjatta in Den Haag en NLcares. Op locatie merkten ze dat er op één van de groepen structureel handen tekortkwamen tijdens de dagelijkse wandeling en bij de lunch. Om dit op te lossen, vroegen ze NLcares om hulp.
Voor drie dagen in de week werden er vrijwilligers gevonden om te helpen bij het wandelen en bij de lunch. Dit heeft ervoor gezorgd dat de begeleiders werden ontlast en de kinderen meer aandacht kregen.
Eén van de vrijwilligers was zelfs zo enthousiast dat hij besloot om bij Lievegoed een vaste vrijwilliger te worden. De samenwerking met NLcares is zo goed bevallen dat Lievegoed Marjatta NLcares ook voor andere groepen wil gaan inzetten.
6/7
In 2022 werden er in totaal 30 klachten ingediend, waarvan 19 klachten betrekking hadden op de GHZ en 11 klachten betrekking hadden op de GGZ.
Soms zijn mensen niet blij met hoe dingen gaan en willen ze daar wat aan doen. Dan kunnen ze een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van Lievegoed. In 2022 gingen de klachten over verschillende dingen, zoals over de manier waarop medewerkers met cliënten omgingen, bepaalde regels in huis, contact met andere cliënten, invallers die bij ons werkten en onrust tijdens de vervoersritten.
Opvallend is dat het aantal klachten van cliënten uit de GHZ ten opzichte van vorig jaar is gestegen met 10 klachten. Net als vorig jaar zien we dat veel klachten komen van cliënten met een complexe zorgvraag (LVB+). Deze groep cliënten is sinds 2021 uitgebreid. Cliënten weten de weg naar de klachtenfunctionaris en de cliëntvertrouwenspersoon te vinden. Het is goed te zien dat, ondanks de soms ernstige klachten, het in de meeste gevallen lukt om de onvrede met een aantal gesprekken of afspraken weg te nemen.
Ten opzichte van 2021 was er een toename van 9 klachten van cliënten uit de GGZ. Lievegoed heeft gekozen om meer in te zetten op domein overstijgende samenwerking voor GGZ behandelingen. We werken nauw samen met onder andere Fivoor en FACT teams in de regio. Een dergelijke transitie is altijd spannend en dat zien we in de toename van de klachten van GGZ-cliënten. Voor bijna alle cliënten hebben we inmiddels een passende oplossing kunnen vinden.