Je bent nooit uitgeleerd. Niet als mens, maar ook niet als organisatie. Wetgeving verandert, de organisatie groeit, de zorgvraag wordt complexer of bepaalde kennis is nog onvoldoende aanwezig. Daarom vragen we onszelf voortdurend af: wat gaat er goed en wat kan er beter?
Lievegoed wil een waardegedreven, lerende organisatie zijn waarin wij voortdurend en systematisch met elkaar verbeteren, in alle lagen van de organisatie. Maar dat is best ingewikkeld als de werkdruk hoog is.
Toch dwingen we onszelf om voldoende tijd vrij te maken voor leren en verbeteren. Dat hebben we in 2022 op verschillende aantoonbare manieren gedaan.
1/6
Klik voor meer informatie op de witte pijl rechts bovenin.
Om verbeterambities om te zetten in concrete verbeteracties gebruiken we het verbeterregister in Triasweb. Vastleggen en volgen van de voortgang helpt het management, teamleiders en gedragsdeskundigen om in de dagelijkse hectiek hun koers te bepalen en te behouden.
We merkten in 2022 dat het gebruik van het verbeterregister verschillend wordt ervaren. Een deel van de gebruikers vindt het ondersteunend, maar niet iedereen maakte er optimaal gebruik van. We hebben hier op verschillende manieren aandacht aan besteed tijdens onze Teamleidersdagen maar ook bij onze introductiedag voor nieuwe medewerkers. Ons streven blijft dat het register eenduidiger wordt gebruikt en we willen meer nadruk leggen op het cyclisch verbeteren met het register.
2/6
Een kritische blik van buitenaf. Dat is waar het tijdens een audit om draait. Deskundigen brengen een bezoek aan een locatie en onderzoeken hoe het gaat. Onderwerpen als veiligheid, het dossier, onze waarden en de medewerkerstevredenheid komen aan bod. Lievegoed werkte tot en met 2022 met zowel interne als externe audits.
In 2022 heeft Lievegoed de keuze gemaakt om te stoppen met de HKZ-creditering (de externe audit). We zijn namelijk al jaren aantoonbaar aangesloten bij het kwaliteitskader / kwaliteitskompas gehandicaptenzorg. Dit kompas biedt richting en handvatten voor de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg en een interne leer- en verbetercyclus. We passen dit kompas Lievegoedbreed toe, zowel voor onze Wlz-zorg als de zorg vanuit de Jeugdwet en Wmo.
3/6
Het is belangrijk om risico´s rondom de veiligheid en gezondheid van medewerkers in kaart te brengen. Dit staat ook vastgelegd in de wet en wordt gedaan door de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Al langere tijd bestond de wens om de RI&E te actualiseren maar door het coronavirus heeft de uitvoering vertraging opgelopen.
In de zomer van 2021 was het zover en zijn we gestart met de RI&E in Triasweb. Per locatie zijn de risico´s in kaart gebracht ten aanzien van medewerkers, gebouwen en beleid. De grootste risico´s die naar voren kwamen tijdens de RI&E zijn werkdruk, BHV, gevaarlijke stoffen en fysieke belasting.
Hoe hebben we de RI&E uitgevoerd?
In 2022 zijn alle teamleiders verdergegaan met de verbeteracties in Triasweb. Bij de ene locatie lukte dit beter dan bij de ander. Er zijn 76 verbeteracties geëvalueerd waarvan 71 acties met (gedeeltelijk) resultaat. Er staan nog 97 verbeteracties open die geëvalueerd hadden moeten worden.
We hadden de teamleiders hier graag meer ondersteuning in willen bieden. Maar vanwege tijdelijke onderbezetting op de afdelingen HR en kwaliteit, is dat helaas onvoldoende gelukt.
4/6
Met het project medicatieveiligheid streven we naar een zo veilig mogelijk medicatieproces op de locaties. In 2020-2021 hebben we hier hard aan gewerkt en zijn er mooie resultaten behaald. In 2022 zijn de aandachtsfunctionarissen medicatie bij elkaar op locatie komen kijken. Zij hebben met elkaar gekeken welke verbeteringen zijn doorgevoerd en waar het nog beter kan. Ook hebben we met aandachtsfunctionarissen en teamleiders het project geëvalueerd. Op basis van deze uitkomsten hebben we het vervolg voor 2023 vastgesteld in samenspraak met de Geneesmiddelencommissie.
5/6
Kwaliteit is onderdeel van het dagelijks werk en is van iedereen, dus iedereen doet mee. In de praktijk is dat nu niet altijd het geval. Audits worden bijvoorbeeld soms meer ervaren als de zoveelste verplichting, in plaats van helpend in het opsporen en verbeteren van knelpunten. Voor de komende jaren leggen we daarom meer nadruk op leren in de praktijk en minder focus op verantwoording achteraf. Om daar beter bij aan te sluiten, zal ook onze huidige kwaliteitscyclus mee moeten veranderen.
Het streven was om in 2022 te experimenteren met een nieuwe manier van leren en verbeteren in de praktijk: meer samendoen, meer draagvlak, meer verbinding en meer onderdeel van het dagelijks cyclisch werken. Helaas zijn we hier niet aan toegekomen. In de tweede helft van 2023 starten we met de voorbereidingen.
In 2023 gaan we verder met de verbeteracties die uit de RI&E zijn voorgekomen. Op het gebied van medicatieveiligheid staat in 2023 een goede ketensamenwerking en gegevensuitwisseling en -overdracht tussen betrokken partijen in het medicatieproces centraal.