Met liefde en lef. We laten niemand in de kou staan.
Bij Lievegoed doen we niet wat het makkelijkste is of het meest logisch lijkt. Wij doen wat nodig is. Zorgen voor veel verschillende en vaak zeer complexe doelgroepen, daar heb je liefde voor nodig. En evenveel lef! Vanuit onze waarden zien we het als onze maatschappelijke opdracht om juist mensen, die de zorg het hardst nodig hebben, zorg en ondersteuning te bieden binnen een caring community. Het gaat hierbij om mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, of een psychiatrisch probleem en/of een verslaving.
De laatste jaren is er steeds meer vraag naar zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Vaak hebben mensen met een licht verstandelijke beperking ook ernstige psychiatrische problemen of een verslaving. Deze groep wordt ook wel de LVB+ doelgroep genoemd. Zij vallen vaak tussen wal en schip. Voor deze mensen is het niet vanzelfsprekend dat er voldoende passende woon- en behandelplekken beschikbaar zijn. Bij Lievegoed willen we er juist zijn voor deze mensen. We willen niemand in de kou laten staan.
Daarom hebben we ons de laatste jaren extra ingezet voor deze mensen. We geven ze niet alleen een plek om te wonen en zich thuis te voelen, maar ook passende behandeling. Vaak in samenwerking met andere GGZ-organisaties en regionale FACT-teams. En dat werkt! In 2022 hebben we extra woonplekken gecreëerd voor deze groep bij Lievegoed de Pauw in Bilthoven en bij Lievegoed de Hoge Born in Wageningen. In 2023 starten we met de bouw op landgoed de Reehorst te Driebergen. Zo kunnen we nog meer mensen helpen die dat hard nodig hebben.
“We zien het juist als uitdaging om ook deze mensen een goede woonplek en een zo normaal mogelijk leven te bieden met zo veel mogelijk eigen regie.” Marleen, manager zorgondersteuning en ontwikkeling.
1/8
Klik voor meer informatie en de video’s op de witte pijl rechts bovenin.
Werken op een locatie voor mensen met LVB+
Hoe is het om te werken op een van onze locaties voor mensen met LVB+? In deze video vertellen medewerkers van Lievegoed daarover.
Kijk eens op onze nieuwe Werken bij Lievegoed site waar onze collega’s meer vertellen over onze waarden en wat deze voor hen betekenen.
2/8
Binnen de LVB+ doelgroep zijn er mensen voor wie, ondanks vele zoekpogingen, geen plek voor handen is met passende zorg en behandeling. Voor die mensen bieden we een maatwerkplek.
Maatwerkplekken zijn ontstaan vanuit het programma ‘Volwaardig Leven’ van het ministerie van VWS. Een maatwerkplek is bedoeld voor mensen met een complexe zorgvraag. Vaak gaat het om mensen met langdurige problemen en moeilijk verstaanbaar gedrag. Deze extra plekken heten ‘maatwerkplekken’ omdat er voor deze groep mensen iets op maat gemaakt moet worden. De ‘standaard aanpak’ werkt niet. Daarom werkt Lievegoed hierin ook samen met andere zorgorganisaties en zorgkantoren. Samen bespreken we de situatie van de persoon die hulp nodig heeft en zoeken we naar een passende oplossing. Onder andere MEE en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) helpen hierbij. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.
In 2022 heeft Lievegoed zes maatwerkplekken beschikbaar gesteld.
"Doordat we onvoorwaardelijke ondersteuning blijven bieden én betrouwbaar en voorspelbaar zijn, zien we een positieve ontwikkeling bij veel van onze maatwerk-cliënten."
Sven, coördinator zorgcontrol & zorgbemiddeling.
Sven vertelt verder: Lievegoed heeft bij het beoordelen van de maatwerkplekken de insteek "ja, tenzij" gekozen. Dat betekent dat we niet afwijzen als we het aanbod niet hebben, maar vooral kijken hoe we het aanbod wel kunnen creëren. Vaak lukt het ons om cliënten weer deel te laten nemen aan sociale activiteiten en dagbesteding. Maatwerkplekken vragen om creativiteit en lef. Het gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen voor passende zorg is hierbij cruciaal.
3/8
Meerzorg
Een andere manier om mensen met een complexe zorgvraag extra ondersteuning te bieden, is meerzorg. Een organisatie kan hiermee extra geld ontvangen om passende en op maat afgestemde zorg te bieden. Petula en Sara werken op de Lievegoed de Joriskring, een locatie voor Kind en Jeugd in Amsterdam. Zij vertellen over de inzet van groepsmeerzorg op hun locatie.
4/8
Meervoudige zorgvragen van onze cliënten vraagt om regionale samenwerking en kennisontwikkeling. Voor een compleet palet aan zorg voor deze cliënten is het nodig dat zowel wij als onze samenwerkingspartners helder hebben wat eenieder kan betekenen op het gebied van wonen, werken en behandeling voor deze cliënten. Daarom investeren we in de relaties met gemeenten, wijkteams en samenwerkingspartners in de verschillende regio’s, zowel op het specialistische domein als het sociale domein.
Lievegoed heeft in 2022 gekozen om nog meer in te zetten op domeinoverstijgende samenwerking voor GGZ-behandelingen. De kracht hiervan is dat iedereen vanuit zijn eigen expertise optimaal bijdraagt aan de meest passende zorg en behandeling voor mensen met complexe zorgvragen. Lievegoed heeft de afgelopen jaren met succes geïnvesteerd in samenwerking met verschillende GGZ-aanbieders en lokale en regionale FACT-teams. En dat werkt! Op de locatie in Bilthoven is er sprake van vergaande (multidisciplinaire) samenwerking met Fivoor (Altrecht GGZ de Wier), die op hetzelfde terrein is gevestigd.
5/8
Lievegoed wil de meest passende zorg en behandeling bieden aan mensen met complexe zorgvragen, nu en in de toekomst. Daarom ontwikkelen we ons verder als gespecialiseerde netwerkorganisatie en zetten wij in op kennisuitwisseling met andere zorginstellingen en kenniscentra.
In 2022 heeft Lievegoed in de regio Utrecht VGU-verband actief deelgenomen aan het vernieuwen van de regionale werkagenda en geparticipeerd in de diverse projecten van de VGU.
Daarnaast werden we lid van het kenniscentrum LVB om kennis en expertise uit te wisselen met andere organisaties en vragen we frequent consultaties aan bij het CCE.
6/8
Om de medische zorg voor onze cliënten te verbeteren én huisartsen te ondersteunen, werken we samen met de medische dienst Novicare. Op een aantal locaties werkt een team van artsen verstandelijk gehandicapten en een verpleegkundig specialist van Novicare. Zij kunnen (behandel)advies geven met betrekking tot bijvoorbeeld specifieke syndromen. Dat is heel waardevol voor begeleiders omdat zijzelf niet medisch geschoold zijn.
"We werken samen met Lievegoed om de specialistisch medische vragen van cliënten voldoende te kunnen beantwoorden, naast de huisartsgeneeskundige zorg die al geboden wordt door de huisartsen" - Agnes, arts voor verstandelijk gehandicapten bij Novicare.
In 2022 hebben we de werkprocessen verbeterd zodat de medische adviezen beter kunnen worden opgevolgd en begeleiding weet bij wie ze moet zijn voor medische vragen. Ook hebben we geïnvesteerd in de relatie met de betrokken huisartsen en apotheken bij onze locaties. De samenwerking met Novicare, huisartsen en apotheken laat zien dat we elkaar nodig hebben om de zorg voor de cliënten zo goed mogelijk te maken.
7/8
Weer een stap verder in het verbeteren van de medische zorg: samenwerking met Visio voor visusproblematiek bij kinderen.
Verstevigen en borgen van GGZ-behandelingen in samenwerking met Fivoor en regionale GGZ-aanbieders en FACT-teams.
In het kader van de toekomstbestendige gehandicaptenzorg (kanslijnen) gaan we aan de slag met het project Nachtzorg in Driebergen. Hierbij onderzoeken we onder andere of er samenwerkingsmogelijkheden bestaan binnen de regio voor een toekomstbestendige nachtzorg. Daarnaast bekijken we hoe techniek de nachtzorg kan ondersteunen.
Deelname VGU-projecten waaronder de stuurgroep ´complexe doelgroepen´.