Lievegoed is een organisatie met een rijke antroposofische traditie. Antropowattes? Nou, het betekent vooral dat we een menselijke club zijn die gelooft in de kracht van positieve gezondheid, de natuur, een gezonde leefstijl en zingeving. Met extra aandacht voor creativiteit, kunst en cultuur. En daar is helemaal niks vaags of ‘wolligs’ aan. Integendeel, het zijn juist mooie waarden die bijna iedereen aanspreken en ons richting geven bij het zorgen voor een fijne en positieve sfeer. Binnen onze ‘caring community’ telt iedereen mee en is iedereen gelijk.
Kijk eens op onze nieuwe Werken bij Lievegoed waar onze collega’s meer vertellen over onze waarden en wat deze voor hen betekenen.
1/7
Klik voor meer informatie en de video’s op de witte pijl rechts bovenin.
We combineren in onze behandeling en begeleiding reguliere en antroposofische inzichten. De antroposofie gaat ervan uit dat, als de wisselwerking tussen alles wat je denkt, voelt en wilt goed op elkaar is afgestemd, je op een gezonde manier kunt functioneren. Maar als die wisselwerking verstoord is geraakt door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, een psychiatrisch probleem of een verslaving, is het nodig om die balans tussen het denken, voelen en willen zoveel mogelijk te herstellen.
Daarom werken we in onze begeleiding en behandeling met hoofd (denken), hart (voelen) en handen (willen). We kijken verder dan alleen de beperking. We gaan uit van ieders persoonlijke kwaliteiten. We versterken wat goed gaat, zetten in op ontwikkeling en bieden groeimogelijkheden vanuit oprechte aandacht en respect.
2/7
In 2022 hebben we samen met andere antroposofische zorgaanbieders en in afstemming met experts, cliënten en hun verwanten, grote stappen gezet in de ontwikkeling van een methodiek genaamd ‘Camino’. Deze methodiek biedt begeleiders een kader om antroposofische uitganspunten toe te passen in de dagelijkse ondersteuning van cliënten. Klik op deze link om te zien en te lezen hoe deze methodiek vorm heeft gekregen.
Ook zijn we op twee locaties gestart met de antroposofisch geïnspireerde methode ‘Volgen van Golven’, waarmee medewerkers kunnen reflecteren op hun inbreng en rol in de interactie met de cliënt.
3/7
Onze waarden in beeld
De locaties van Lievegoed zijn verspreid over heel Nederland: van een zorgboerderij op een landgoed tot een woonlocatie midden in de stad. Lola, Esther en Olav vertellen hoe je onze waarden terugziet op hun locatie Lievegoed Beschermd Wonen Haarlem.
Veel mensen weten niet wat antroposofie precies inhoudt. Daarom lieten we in 2022 meer van ons horen. Op verschillende manieren hebben we laten zien op welke wijze wij onze waarden in de praktijk brengen, onder andere via sociale media, ons kwaliteitsrapport en onze website. Eén van onze gedragsdeskundigen startte met een maandelijks blog “wat ik leerde over…” over haar werk bij Lievegoed.
Wil je weten hoe je de waarden tegenkomt bij Lievegoed? Bekijk dan de Werken bij Lievegoed website waar collega´s vertellen hoe het is om bij Lievegoed te werken.
Lievegoed biedt in samenwerking met antroposofische opleiders een vast scholingsprogramma aan van opleidingen voor medewerkers. Het was een hele opluchting toen we, na de versoepeling van de coronamaatregelen eind 2021, weer konden starten met het scholingsaanbod op onze locaties.
Eén van die scholingsprogramma’s is onze introductietraining antroposofie. Deze training bieden wij aan in samenwerking met opleidingsinstituut Scillz. Deze scholing is gericht op basiskennis over onze waarden en hoe je die gebruikt tijdens je werk. Actuele thema’s zoals gezondheid, duurzaamheid, zingeving, mindfulness, leefstijl, gemeenschapszin en contact met de natuur komen aan bod. Aan de hand van onze waarden behandelt de training concrete voorbeelden om deze visie toe te passen in het dagelijkse werk. Zowel nieuwe medewerkers als medewerkers die al bij Lievegoed werken, deden mee.
Ook werden nieuwe medewerkers weer welkom geheten en wegwijs gemaakt op één van onze Welkom bij Lievegoed-dagen. Daar kregen ze een korte introductie op onze waarden. Deze dagen konden we in 2022 weer aanbieden op locatie; behalve dat we elkaar weer konden ontmoeten, was er ook ruimte voor uitwisseling. Iets wat tijdens de online-sessies minder goed lukte.
Een belangrijk aandachtspunt op de locatie Lievegoed Marjatta in Den Haag was om de deskundigheidsbevordering ten aanzien van de waarden op locatie te verbeteren. In 2022 is daar een workshopaanbod op ontwikkeld. Wegens succes is ook in 2023 een aanbod gestart. Daarin staan met name thema’s op het programma die verdieping geven aan waardegedreven zorg zoals beeldvormende bespreking, gemeenschapszin en constitutiebeelden.
5/7
Vieren van jaarfeesten
Ben je benieuwd hoe ze op onze locatie Lievegoed Smaragd in Amsterdam Zuidoost het zomerfeest vierden? Bekijk dan de video.
Op alle niveaus vormt de gemeenschap het hart van ons werk: de caring community. Hoezeer de invulling van plek tot plek ook verschilt. De jaarfeesten zijn een belangrijk voorbeeld van onze waarden in de praktijk. We vieren ze graag en uitbundig. De mensen op de locatie bepalen zelf hoe zij daar invulling aan geven. Van een zomerfeest met een brass-band in Amsterdam Zuidoost tot een klassiek concert in Driebergen. Het kan allemaal!
Tijdens de coronapandemie bleven we de feesten vieren maar zochten we, noodgedwongen door de beperkingen, naar nieuwe vormen. Op sommige locaties bevielen die zó goed dat we de jaarfeesten ook in 2022 op die manier gevierd hebben.
6/7
Wat merken onze cliënten, hun verwanten en onze medewerkers van de onze waardegedreven zorg? Daar gaan we ook in 2023 verder mee aan de slag.
Storytelling: we willen ons waarden nog beter voor het voetlicht krijgen door het te vertellen in eigentijdse woorden en beelden.
Storydoing: we bieden medewerkers en cliënten nog meer verdieping en verankeren onze waarden nog sterker in onze manier van werken. Dat doen we door: Camino, een methodiek voor begeleiders: vanaf eind 2022 startten proeftuinen om de eerste versie van de antroposofische werkhandleiding voor begeleiders uit te proberen bij verschillende antroposofische zorgaanbieders. De ervaringen die daarin zijn opgedaan, worden meegenomen in de doorontwikkeling van de methodiek. Bij Lievegoed startte de proeftuin op kinderdagcentrum Lievegoed Marjatta in Den Haag. Deze loopt tot eind februari 2023 door.
Daaropvolgend zal in samenwerking met de andere zorginstellingen Camino in 2023 breder beschikbaar komen en wordt een scholingsprogramma ontwikkeld. Het doel is om Camino in de komende jaren te laten accrediteren. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met de lector Antroposofische Gezondheidszorg verbonden aan de Hogeschool Leiden.
Op ons leerportaal Pynter zal het scholingsaanbod over onze waarden verder worden ingericht.
Op sociale media en via onze website blijven we laten zien hoe wij onze waarden in de zorg vormgeven. Onder andere via onze arbeidsmarktcampagne, die voor de zomer van 2023 van start gaat.